Как се настройва гъдулка?

Този въпрос е колкото сложен толкова и прост, както и отговора му. Принципа на настройването на гъдулката като техника е също като при цигулка, виола, виолончело, но с известни различия. Разликата е, че свирещите струни на гъдулката /както знаете са три/ са доста по-твърди от тези на класическите струнни-лъкови и дрънкови инструменти. Това налага навиването на струните да бъде чрез „ключ“. Приспсобление работещо на принципа на гаечните ключове при навиване на болтове, но доста по – опростено имайки предвид несъвършенството на гъдулката. Този ключ може да е дървен

може и метален Най-важното е да навива струната и чрез нейното опъване да повиши тон или при нейното отпускане да го понижи.  Навиването на струната става с плътен натиск от китката чрез ключа по посока навиване на струната/или обратно. Навиването трябва да бъде плавно за да може в същото време и да се натиска ключа, което е с цел по-малко разстройване. При всяка промяна на температурата гъдулката се разстройва и се налага сверяване.

Сверяването е изключително важен фактор за правилното настройване на гъдулката. Понякога разликата дори от четвърт при настройването допринася за фалшиви тонове и неприятно звучаща мелодия. По тази причина използването на тунер особено при начинаещи е препоръчително.

Какво представлява тунера?
Това е електронно устройство, което отчита честотно вибрациите, които приема през микрофона си и ги изобразява в буквени означения на тонове. A,B,C,D,E,F,G,A,B. и диез и бемол. Когато възпроизведете тон на някоя струна тунера ще отчете точно как е настроена. В средата ще се изпише буквата на нотата, която отчита и ако стрелката сочи прави нагоре и лампичката свети в зелено, значи тона отговаря на честотната характеристиа и е „верен“. При отклонение стрелката в ляво, означава че тона е по-нисък от буквеното означение в средата, а при отклонение в дясно е по-високо от точността. Това може да се приложи и при настройването на подгласниците на гъдулката.

Буквени означения за сверяване /от ляво надясно/:
a/главна струна/, F#,G#,B,G,B/бемол/ – Е-/главна струна/ F,D#,C#,E,C,D – A/glawna struna/


Позволих си да вградя онлайн тунер. Предполагам, че ще е полезен за всички.

  1. Включване на онлайн тунера в сайта – отивате в най-долната част на сайта в дясното поле. Кликнете на триъгълника в средата на полето за да се активира микрофона на компютъра Ви.
  2. Активиране на микрофона – активирането на микрофона става чрез отметката Allow оцветена в зелено. В зависимост от настройките и вида браузър е възможно да Ви попита да потвърдите, че се съгласявате да включите микрофона за използване от външни приложения. Включете го за да използвате тунера.
  3. Настройване с тунера. Ако сте спазили всичко по-горе вече е включено и стрелката се движи, а в центъра се прескачат букви една след друга. За да има точно и вярно отчитане е необходимо да сте в относително тиха обстановка за да може тунера да отчита само тоновете, които искате да сверите. Всички външни шумове могат да повлияят на вярното отчитане на тоновете.
  4. Допълнителни опции за използване на тунера. Можете да изберете какъв вид инструмент настройвате. Кликнете в дясната част на сивото продълговато поле и ще се отвори нов прозорец в който можете да упоменете кой точно инструмент искате да настроите.

    Гъдулката я няма в това меню. За да го скриете отново кликнете върху сивия правоъгълник.  Можете да чуете тоновете на избрания от Вас инструмент като натиснете бутоните в дясно от сивия правоъгълник с букви върху тях.

 

Друга полезна фунция е, че това приложение можете да изтеглите безплатно от Google play >> и App Store и да го ползвате на същия принцип и на Вашият телефон.

Надявам се да съм Ви е бил полезен!

Струни за гъдулка – поръчай онлайн>>

 

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Видео уроци с етикети , , , . Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.