Вече няма смисъл от помпозност

Днес е 24 май ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
От няколко години насам на този ден си давам сметка колко по-зле се чувствам като човек. Всеки учител има известно изкривяване в насока морал. Няма да говоря за това. Ще говоря за изкривения модел. Вчера стигам до една главната улица и покрай мен профучават едни кабриолети, черни лимузини. Пищят клаксони и зверски крещят букети глави окичени по прозорците. Наближавам площада. Скромен абитуриент облечен в луксозна риза и сако и розовки къси панталони изяснява сценария на появяването си на бал. Строил нашия една платформа с теглич и една разбрицана таратайка отзад на която седят двама тромпетиста и трима тъпанджии. Бичат кючеци за да изпратят парвенюто. Познах двама тромпетиста. Бяха ученици в училището ни преди време. Минаха на самостоятелна форма и трябва да се издържат сами. Зрелият човек с розовките панталонки ми се яви като представителна извадка на днешното ни мислене и отговорност. Той е як и ще събере лайкове! Той за това го прави, защото е прост! Не осъзнава смисъла на живота си. Едва ли някога се е замислял за смисъла на думите – достойнство, чест, зрялост?
Българските учители сме едно от най-издръжливите животни на тази земя! Животни да! Тъпчене от всякъде и Въпреки това се постига някакво оцеляване на зрелостни индивиди. Е да ама те били емигрирали? Има и от тях глупаци, които искат да останат тук. Да се тагнат в някое село…Българско. Да се борят да оцелеят па макар и в България, правейки дюнери или букети. Повечето от тези млади хора вече ми написаха „Честит празник Господине!“. Аз им благодаря!
Днес трябва да сме помпозни, усмихнати и ведри! Днес! Утре ще навеждаме глави, когато ни четат поредните статистически данни за низки резултати на ДЗИ и НВО. Ще усещаме размахания пръст от МОН относно безсилието на обикновения даскал да се справи с преписването и подсказването чрез мобилни данни и видиш ли е Важен фактор за разрастване на корупцията.
Но замълчи сърце…или по-добре спри! Пускайте Миле Китич вместо „Върви народе възродени“. Не за друго, а защото сме изродени….

 

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща с етикети , , . Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.