Учител ЕТ

Не съм запознат със системата на здравеопазване в детайли, но все си мисля, че ако се приравни към образованието по някакъв начин ще има известна положителна промяна.
Какво имам предвид?
Кооперативно-социалистическия модел на управление с лозунги в документацията за демокрация тип ЕС не дават резултати в образованието през последните 25 г.
Ян А. Коменски е изградил класно урочната система във време на Ренесанс. Сравнявайки я с приложението и в днешна България не виждам кой знае какви разлики с феодализма и Великата инквизиция. Изключение правят частните училища и някоя и друга „елитна гимназия“.
Замислям се да продължа учителстването си като ЕТ. Дейностите биха могли да бъдат безброй, стига да не противоречат на зкона.
Но ще противоречи на феодализма, Защо?
Защото през последните няколко години в „Общинското“ училище ми остават възможността много малко време да бъда преподавател. Да, да преподавам. Участвам в комисии /безплатно/ по 1-4 часа на седмица седмично занимаващи се с документално оформяне на бюрократични блъсканици, които се вмениха, като задължения след влизане в сила на закона през 2016. Психическото натоварване е такова, че влизам в час с вид на разярена мечка, понякога със същите звуци. Естествено, че това вреди на качеството на преподаване. Какво имам предвид?
Натоварвеността на допълнителните задължения на учителите се извършва на странен принцип. Поставят се задачи /извън основната преподавателска/ на хора, които са дялани камъни. Стават за всичко. В системата обаче са се загнездили /някои от 30 г./ и такива кадри, които могат и то много, но някак си показват, че на тях не бива да се възлагат допълнителни дейности. Поради спешността на тези справки, доклади,планове и пр., те се трупат на „дяланите камъни“. Некадърниците в държавната фирма си взимат болничен в момента в който има поставен срок за изпълнение на персонална задача. Допълнителни задължения на влиаят на заплатите и поради тази причина е това блато.
Та ако съм ЕТ /макар, че едва ли „системата“ ще го позволи/ трябва да бъда частно училище. Това означава, че трабва да имам лоби в МОН или поне дузина сериозно платежоспособни родители, които плащат за да се работи с децата им по-нормално. Да не се позволява да „спускат“ бройки ученици повтарящи за втора и трета година класа и учители, които не са подходящи за поста. Да организирам дейностите по начин, който е полезен за учениците, а не за % който се превежда за управление на даден проект или да е услуга на „нашия човек“, който е човек на лобито, което държи институцията.
Социалистическия почин „Дайте да дадем“ обрича провинциалното образование на тотален колапс и липса на адекватни мерки. Това допълнително стимулира миграцията на цели семейства към София или директно в чужбина.

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Герганов, Елементът с етикети , , . Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.