Posted on Leave a comment

Кога си отиде гайдаря?

Март 2019 ме преследват познати и непознати за контакт, информация и т.н. за гайдар. Организират си събиране на рода и решили, събрали пари за да си викнат гайдар да им посвири на живо един час. Добре де, ама аз не го крия в джоба си, че да не си го давам!? Гайдари във Врачанско НЯМА! Брат ми беше последният гайдар. Свиреше последно за удоволствие и точка. Премести се и не живее в района вече.

Последният желаещ ученик за свирене на гайда беше през 2002-3 година, едно момиче, което взе няколко урока при брат ми. След това със цялото си семейство се преместиха в Италия.

Така си умират доста неща. Аз ще си ида един ден и гъдулката ще оредее из Врачанско. Тук не обвинявам държавата. Това е въпрос на семейни ценности и инвестиции. От тридесет години специално във Враца малко по малко се самоизяждат музикантите помежду си. Дали за ссвирене по сватби, кръщенета и др. събития. То ако свириш на гайда, гъдулка, кавал няма да е само гъдел за на масата на родовата среща или кога прекопаш лозето?! От тези трийсет години гледам как един по един оркестрите “воюват” помежду си и се изместват към то София окръг, Ботевград и т.н. Народните инструменти в тези оркестри са изключителна рядкост! Защо? Защото днешните оркестри за сватби и веселия свирят всичко. От Девойко мари хубава през Шушана та до чардаш от Монти. Стига да си плащат сватбарите. Гайдарите и гъдуларите нямат място в тези оркестри. ДиЖеите работят на бартер. Даже “свирят” и на погребения с мобилни колони на батерии.

Та кога си отиде гайдаря?

Когато започнахме с компромисите и да пускаме мизерията в душите си!

Тогава си отиде…

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.