Posted on Leave a comment

Възлагане на индивидуални задачи – Технологии и предприемачество 9 клас

Предполагам, че някои хора ще бъдат отегчени от написаното от мен? Няма значение има и други, които ще погледнат от другата страна на завесата, а именно разказано от позицията на преподаващия и неговата гледна точка.

Преподаването за мен е вид творческа задача. Признавам си, че написаните планове, програми и пр. са просто….хартия с идеи, които търпят развитие и друг облик при преподаване пред учениците. Така де! То и нотите на някое произведение са написани и са си все едни същи, ама когато ги свириш винаги звучат различно!

Преподавам въпросната дисциплина Технологии и предприемачество/ тя е сериозна, но винаги е поставяна в дъното на преоритетите на образованието ни/ На времето беше Трудово обучение. За жалост напоследък се възлага на преподаватели за да допълнят норматива си, което допълнително разхлабва сериозността на материята по предмета.

В 9 клас по учебен план се предвижда работа в екип изготвяне на Бизнес план

Материалите по него са в статията с препратка по-горе. Започнах урока с обяснението, че бизнес план има всеки. Даже и учениците в стаята, в момента следват своят бизнес план получавайки знания, умения, диплом за степен на образование. Ако го проспят това ще плащат големи суми от джоба си за да бъдат консултирани в бъдеще. Дори за теглене на личен кредит от банката на човек му е нужно да си направи ама много добре сметката, до колко е в състояние да плаща вноските през следващите години.
За да преминем към реално и рационално мислене поставих малки условия:
Бизнес план за стартираща малка фирма нова регистрация ЕТ. Дейността ще е заведение за прясно приготвена храна, салати, фрешове, плодове и биопродукти с високо качество.
Идеята ми хрумна на момента, защото предишният час , когато обсъждахме бизнес среда се спомена заведение “Зеленото” където учениците редовно се хранят. Не бяха доволни от продуктите напоследък, ами и увеличение на цените забелязали. Тогава обсъждахме ако се яви конкуренция, дали ще успее да срине жалките мазни бургери с пържени картофки в гранива мазнина и пилешко с косми и лош дъх?
Ето, сега имате шанс да размърдате мозъка и да конкурирате “Зеленото”/ името на заведението/. Ще се кандидатства за 50 000 лв капитал пред банка или др. финансова институция.
Аз започнах да чета въпросите по точките от описателната част на пояснението за разработване на бизнес план, децата отговаряха. Имаше и незаинтересовани. Нещо нормално. В този момент ми хрумна Как да ги ангажирам! Реших да ги изненадам малко по-късно.
Дълго разговаряхме и разсъждавахме по отделните точки, които бяха препоръчителни в описанието на бизнес плана. Децата с всеки следващ въпрос разбираха ,че за да получат желаният кредит трябва много ясно, точно, конкретно с факти и по предварително изготвен план график да си начертаят как ще им се развие бизнеса през следващите 3-5 години.
Реших да не ги стресирам. Казах, че готовите попълнени бизнес планове ще бъдат разгледани от колегите икономисти в училището. Ако междувременно някой разработващ бизнес план изложи аргументирано Защо не може да кандидатства и се отказва също ще получи висока оценка. Смисълът на занятието не е да разработят copy-paste 20 бизнес плана от 19 възможни, а да се научат да разсъждават. Въпросите ставаха все по-интересни и предизвикваха коментари, разсъждения, противоположни мнения, които сами по себе си бяха верни като решение и логично мислене. Накрая на часа поканих онези, които желаят да получат материали за изготвяне на бизне план на разговор на четири очи. Обясних подробностите / ситен шрифт/ Срока за разработване ще е един месец, като през следващите седмици трите часа седмично ще давам допълнителна информация ако има въпроси. Важното е и те да потърсят информация в нета, проучване на пазар, статистика, район на позициониране спрямо бизнеса си и таргет аудитория. В тях видях желание да опитат да се преборят с нещо забавно. Явно аз го бях представил по забавен начин. След поясненията уточних, че след като са разработени и одобрени биснес плановете, всеки един от одобрените ще представи пред класа какви свободни позиции предлага в своята фирма, финансирана с този бизнес план. Останалите ученици, които дремят и си траят за да получат оценка по предмета ще трябва да изготвят CV и да се явят на интервю за предлагана позиция от Предприемача. Всичко ще е игра, но най-важното е да ги накарам да мислят.
След 3 години стават гласоподаватели и кредитоискатели като мен! Не искам да срещам неуки от мързела си хора!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.