Posted on Leave a comment

Искате добро отношение и уважение? Прочетете това!

„В природата няма нито награди, нито наказания – има последствия.“Робърт Дж. Ингерсол

Source: Искате добро отношение и уважение? Прочетете това!

Най-честият въпрос, който си задаваме непрекъснато, е следният: „Защо хората правят глупавите неща, които правят?“ Независимо дали става въпрос за бизнес, пари, отношения, родителство или друга област от живота.

А отговорът е ужасно прост: Хората правят това, което правят, защото вярват, че няма да има разлика, ако постъпват по друг начин.

Спомняш ли си старата шега: „Защо кучето се ближе самό? – Защото може.“ Защо хората правят това, което правят? Защото могат.

Знаете ли кой израз използват децата в училище, когато им обърна внимание, че стореното от тях е нередно?
“И кво ще ми направиш?”
Обикновено обяснявам, че за подобни хора ако не направя нищо е по-зле отколкото да взимам мерки, особено административни. Най-лесно се пише докладна! Заклевам се. Може би си мислите, че неправене на нищо е да оставя нещата без последствия? Не. В образователната система всички са толкова свързани помежду си, че просто не можете да си го представите. Наблюдавал съм най-различни случаи, които са показател за търсене на добро отношение от страна на учител. Било то от  ученици, учители, началници, родители. В крайна сметка не се получава. Учителите имат знания, умения, житейски опит. Това е ценна информация, която може да е от полза за учениците, родителите. Разбира се, ако се предоставя по правилният начин. Тази информация пресята с личен анализ е в пъти по-добра от написаното в учебниците, сборниците и др. материали. Несподелянето на тази информация е НЕправенето на нищо спрямо НЕкоректните ученици, учители, родители, и др.  Ако трябва да бъда честен, излишно е да отваряш очите на такива хора. Даже може би и опасно! За теб, за тях. Защото предоставяш нещо свое, което задължително ще използват против теб. Единствената полза, която ще намерят за себе си е да го използват срещу теб. В днешно време сред децата физическата сила се възприема, като мерило за най-най. И преди беше така, но сега е в пъти по-зле. Защо има агресия? Защото агресията е във всичко. В рекламите – агресия. Във филмите – агресия. На улицата – агресия. На пътя – агресия. В семейството – агресия. В крайна сметка децата прекарват много време в училище и няма как, дори и с помощта на индивидуален психолог да се справят с агресията на обществото ни. Усещането за агресия е много трудно за овладяване. Ако срещате агресивно поведение на всички нива докато отивате на работа, как ще останете спокоен и позитивно настроен?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.