Posted on Leave a comment

Очакванията ми за нововъведенията през учебна 2019/2020 година

В края на м. юли бях на обучение относно …“дигитализацията на образованието и новите информационни и комуникационни технологии в училище” /колкото по-дълго е заглавието на един проект, толкова повече не става за бъз, освен ако лектора е добър! Всъщност каквото и ще да опишеш в един проект, осъществяването му е в ръцете на други хора. Ако те не са творци да вникнат и му придадат смисъл си е чисто усвояване на средства, харчене на пари по хотелчета на разни дестинацийки, както ни разгласяват медийките./
Та на въпросното обучение разбрах няколко неща:
1. Няма сфера като цяло в която просто така да премахнат някоя разпоредба, правило, практика и пр. При нас учителите се обсъжда “2019-2020 се премахват тематичните разпределения”! Хубаво, ама няма как да я караш само по учебник! Вярно, че оная дивотия около Колко точно броя да са графите на разпределението е важна, но и без този важен документ не може.

2. Информационните и комуникационни технологии са стигнали до такова ниво, че щеш нещеш тях си ги има. Те са колкото в удобство, толкова и във вреда – границата е в количеството и качеството на ползване или налагане като задължително използване. Апропо, ако в едно училище има прието решение на ПС само електронен дневник, бележници не са нужни/така е по закон и наредба/ Родители и ученици дали няма да намерят начини за да се осведомяват? Предоставят им се достъп и пароли!

3. Заплащане на учители пътуващи по проекти Еразъм + . Това е сериозен проблем относно организацията на учебния процес при отсъствие на някой учител за пътуване в чужбина по проект. Трудно се намира заместник. Обикновено пътуващият координатор по проект /който е учител по английски обикновено/ е в отсъствие – пътуване в чужбина понякога до 2 месеца през цялата учебна година. Възникват и конфликти между учители имайки предвид, че пътуващите учители/директори през времето на командировката в чужбина са служебен отпуск и реално взимат едновременно и заплата в България и задгранична командировка + безплатно пътуване. За злите езици “екскурзия”.
Новото, което се обмисля точно за тези пътувания на учители е да бъде регламентирано точно и ясно как ще бъдат командировани. За което има два варианта:
а)платена отпуска по време на пътуването на командированите в чужбина по Еразъм + . Това е почти невъзможно, защото докато си платена отпуска не можеш да бъдеш командирован от същата институция за конкретна служебна ангажираност.
б)неплатена отпуска по време на пътуване. Това е възможен вариант, особено при изискване за оптимизиране на разходите във фонд работна заплата. Не знам Как ще го осъществят обаче? Сложна дилема в която синдикатите и агенцията отговаряща за този проект ще имат думата.
Посъветваха ме да чета сайта на МОН, защото излизат за обсъждане всички нови предложения и имало опция за коментиране, предложения и пр. Аз ще ги чета и ще си ги предлагам на организация, която защитава интересите ми, за да съм сигурен, че ще бъда разбран и чут за казаното.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.