От Голямо планиране та в задънена улица

От 2016 с влизане в сила на нов закон за образование планирането, което се прави в началото на всяка учебна година става все по-детайлно. Описанието за извършените дейности все повече и повече. Справки и какви ли не още дребни неща, които осмислят съществуването на дирекцийки и отдели в МОН, а в друг аспект увеличават ангарията на простия провинциален даскал. Разбира се, че не отричам да се планира какво ще се преподава, но да не е чак толкова детайлно и описателно. През 2016г. имаше прием на ученици в профил Музика. Тогава стана ясно, че за прием в този профил има задължително изпит за проверка на способностите. Идеално. За съжаление този випуск беше първи по НОВ учебен план. Нещата които бяха планирани нагоре /министерство НС/ се свеждаха година за година. Буквално, като клюки разнасяхме информация за очакваните нововъведения, които идваха като решение дни преди началото на конкретната година и трябваше да се въведат, че и да сработят. През 2016-а никой не спомена, че от този випуск натам, всички зрелостници с профил ще държат задължително второ ДЗИ по профилиращите предмети! Или иначе казано година за година се одобряваха само нови учебници, които задължително се купуваха нови/първи випуск нова програма/. Нови учебни програми по предмет бяха напудрени с нови термини. Общия брой часове бяха така структурирани, че за Профил Музика реалния брой часове бяха 50% по-малко от тези в предишния учебен план. 8,9 и 10 клас – I гимн.етап реално се набляга на общообразователни + музикални/колкото да не е без хич/ и чужди езици/не разширена подготовка/. Рамката е такава, че до 10 клас порциите от баницата наречена учебен план се разпределят според нуждите от часове за норматив на учител, а не от нуждите на учениците за развитие на способностите. В 11 и 12 клас профил Музика часовете по профил са 8 бр. седмично в това влизат: муз.инструмент/вокал-2бр; теория на музиката; солфеж и хармония и пиано1бр. Чуждия език макар и неразширена подготовка с 8 часа седмично. Втори профилиращ предмет е 6 часа седмично. В началото на септември 2021 учителите по профилиращи предмети разбират, че второ ДЗИ учениците могат да изберат само от профилиращи предмети. Музика, английски език и география и икономика е комбинацията в която е моят пример.
Музика – за ДЗИ по музика се говори и обсъжда от 2000 г. насам. Правени са доста варианти на писмен изпит от различни лобита на университетски преподаватели. В момента се представя вариант за ДЗИ по музика, който включва и музикални предмети, които не се залагат в профил Музика 8-12 клас. До колкото ми е известно приемния изпит включващ солфеж, ЕТМ и хармония е редуциран до минимум в болшинството музикални специалности по университетите.

Англ. език – личното ми мнение е, че чужд език не може да се учи по програмата която се предвижда в училище. Причините са много. Изводите си ги правя от наблюденията и разговорите които съм водил с ученици през годините.

География и икономика – класен р-л съм на 12 клас профил Музика в момента. Във II гимн. етап в профил География е заложена толкова много информация, сложно поднесена, учебниците са на висок стил изписани. Доколкото схващам от обща култура това са си учебници за УНСС по икономика, които с лека редакция ги „свалят“ във II гимн. етап.

Стигаме до задънената улица!

С оглед изписаното по-горе, се оказва, че задължителното ДЗИ по един от профилиращите предмети не може да бъде издържан. Дори заветното среден 3.00 е блян с оглед коефициентите и проценти, които са обяснени че ще получиш при верен и частично верен отговор на един от въпросите.

Кому беше нужно всичко това? Некадърността в управлението на образованието през годините се описва само с един подобен изход. Обречен випуск да не вземе успешно ДЗИ-тата си. Разбира се виновни ще са преподавателите и ученици, родители, защото не сме си свършили екипната работа.

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.