За иновациите и иновативните процеси

В началото на учебната 2021/2022 година аз и колеги започнахме работа по иновация в училището ни. Ние си я бяхме разработили, ние трябваше и да си я защитаваме. Каква е иновацията? Изработване на видео уроци по предмети от професии: Народно пеене, Хореография и Рекламна графика.
Идеята беше моя, отчитайки факта че съм правил доста мултимедийни продукти. Различното беше, че в този случай основни действащи лица са учениците. Първо да ги мотивираш да правят нещо различно. Второ, да ги водиш в дебрите на материали събирани от различни източници. За повечето учебни предмети по споменатите професии няма издадени учебници и помагала за училище. Един вид да си създадем база данни от видео уроци, в които деца показват наученото. Учителя е само ментор, редактор и специалист да одобри или промени информацията и начина на представяне в урока. Длъжен съм да кажа, че това е творчески процес. При всеки човек той е с различно: темпо, усещане, очакване за краен резултат. Всичко беше горе долу добре до октомври 2021. Тъкмо бяхме посъбрали материали по теми. Бяхме уточнили с колегите график за заснемане и начини на видео монтаж и….ОРЕС! Обучение от разстояние! Обучение от разстояние е образователна алтернатива, която предоставя възможности за обучение, но действа доста демотивиращо сред ученици от различни възрасти. Няма да правя свое изявление за тази алтернатива, само ще спомена факта, че в социалните мрежи се натъкнах на една група с членове родители и учители, които се самоорганизираха за взаимопомощ. Един вид частни уроци – групова дейност на открито. Само в тази група участваха на 10 000 души. Това ще рече, че „успеха“ отчетен от МОН по отношение на ОРЕС е благодарение на дейност на родители и учители, решили да заобикалят мерките в полза на децата и тяхното бъдеще. Да се върнем на иновацията.
Не очаквах разбиране от учителската общност по темата за уроците, които създаваме с колегите. Училището всяка година дава луди пари за абонаменти на Уча.се. Всичко е ОК, но има маааалки подробности. Материалите в този сайт засягат теми от учебни предмети, които са разработени като забавен разказ. Това в много случаи обезсмисля учителя в класната стая. Имах разговор с родител на две деца 6 и 10 клас, който ми заяви, че тази година децата му няма да ползват учебници. Ще им купи абонамент за Уча.се и така ще учат. Като край ще кажа, че Уча.се е било е вид иновация, която вече е с нацинално значение и с частно търговски интереси. С малкото уточнение, че за подготовка за изпит за прием в елитна гимназия или ВУЗ отново си трябват частни уроци!

В крайна сметка реализирахме иновацията си. Направихме клиповете. Учениците имат интерес да участват в подобно начинание и техния труд да бъде основа за знания на други ученици след тях. Дали има бъдеще? Само бъдещето ще покаже дали е така.

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.