„Нови“ учебници? „Нови“ знания!

Нямам представа как точно става процедурата по изготвяне на нови учебници. Вместо това ще Ви разкажа една история, която ми се случи преди години и сега би била нагледен пример за историята с учебниците или учебниците с история.
Преди години един мой ученик ме помоли да му разкажа накратко за Формация Хипнозис. Беше си избрал свободна тема за проект по „Музикален анализ“. Как е възникнала идеята за смесване на стилове. Как сме композирали отделните парчета и какво сме искали да кажем на слушателите с инструментална музика. Разказах, че идеята ни дойде случайно. Всичко си беше като на шега. Просто се стремяхме да не бъде подигравка към нито един от стиловете през които минаваме. Абсолютно нищо повече. Музикална форма, програмност, аранжименти, чувства, събития и пр. дрън – дрън измишльотини въобще нямахме в предвид!

След това му дадох записи на формацията за да изобрази това за което разказва. След седмица се сетих и го попитах:
– Какво стана с проекта за Хипнозис?
– Нищо! – отговори сърдито и конфузно! Госпожата каза, че това не е вярно. Авторите са имали предвид друго, което аз не съм доловил. Искаше да анализирам музикалната форма, тоналности, музикални инструменти, след което тя само разказваше, че това което чува е интересен проект но нищо общо от написаното от мен няма вярно!
– Добре де, ама ти не каза ли, че това което казваш цитираш един от авторите на парчетата, който е и колега на тази госпожа?
– Да казах, че съм сверил това с Вас, но тя рече, че това няма значение. Друго било от значение за музикалния анализ.
Замълчах си. Просто ей така, от колегиална етика. Сега се замислям, че по подобен начин се сътворяват и учебниците!

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Блог. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.