как започна всичко това?

Изработка

Сувенири ръчна изработка е занаят, който развивам в продължение на много години. Идеята, технологията и крайния продукт са изцяло мое дело и съм сигурен, че ще бъдете доволни, ако решите да бъдете мои клиенти. С тази дейност започнах да се занимавам още през 2000 г. като хоби. В началото използвах животински рог за изработка на накити и аксесоари.

Материали

Използвам основно естествени материали: дърво, естествена кожа. акрилни бои, ленено масло, восък и шеллак, конопен и мапучен конец.

Фигурки

това са изделия от дърво, кожа и в комбинация от двете. Основно се насочих към изработка на копия на български народни инструменти. В зависимост от търсенето и интереса на различни хора се разкриха много възможности за прилагането им.


тамбура – 5 см; 8 см ; 9,5 см

гъдулка- 4 см; 6 см; 8см; 9,5 см

гайда – 4 см; 6 см; 8см; 11см

тъпан – 3 см; 5см

цървулки – 5 см

Защо са ръчна изработка?

Ръчната изработка са мен е вид трудо терапия. Заниманието с отделните техники и усвояване или разработване на нови такива ми носи удовлетворение. Не използвам роботизирани машини CNC или лазерен гравьор. Пирографиране на надписи и изображения ги правя ръчно с пирограф.

Пирографски техники

Работата ми с пирограф датира от ученическите ми години. Пред последните десет години усвоих някои нови техники за рисуване с пирограф и ретуширане на изображения към някои изделия. тях ги включвам тематично в индивидуални проекти, където мога да смеся няколко техники на изработка.

Струговане

Струговането е друга моя страст. Работя с ръчен струг за дърво. Устройството ми е простичко и по тази причина мога да изработвам изделия с прости детайли. За по-сложни изделия има доста други колеги с универсална техника за тях.