Ново в канала ми в youtube.com – 16.12.2020

Здравейте. Дълго време предоставях материали, които бяха за публично ползване. Получих одобрение, признание и уважението на много от Вас, за което Благодаря!
Получих информация ,че някои мои материали се продават от неоторизирани от мен лица!
По тази причина от 16 декември 2020 всички качени от мен клипове в youtube.com ще бъдат частни.
Споделянето също ще е частно.

Публикувано в Обща | Коментирайте

Безплатно ли е безплатното образование?

Всичко, което съм чел за безплатното образование и предоставените възможности за деца до 16г.в. звучи изключително добронамерено, работещо и логично. И в закона и в подзаконовите актове всичко е идеално! Отговаря на стратегии на ЕС от всякъде. Като се започне от Лисабонската та до новата Европа 20-30.

Аз работейки в системата виждам някои подводни камъни, които са сериозна пречка за равнопоставеността на учениците в задължителна училищна възраст, както и за такива над 16 години.

  • Безплатни учебници. Безплатните учебници 1-7 клас на хиляди издателства звучат прекрасно! Но те не са усвоими на 100% ако не се използват помагала и др. материали, които пак са на издателствата, но са с едни високички цени ако ги сумираме за един клас по всички предмети! А някак си трябва да се закупят от родителите, а учителите нямаме право /по закон/ да събираме пари за каквото и да било!
  • Участие в състезания и конкурси. Постоянно ми се набиват в очите най-различни предложения за състезания и конкурси. От тях само нац. олимпиади са безплатни! Всичко останало, което е Препоръчано от МОН си е със сериозни такси, нощувки и едва ли са по джоба на всеки подготвен за състезание.
  • Безплатна самостоятелна форма на обучение. Самостоятелната форма на обучение трябва да бъде регламентирана в специален стандарт от МОН и то възможно най-скоро. Защо ли? Защото ученици в зад. училища възраст до 16 г. преминават в сам. форма по изрично посочени причини! Въпроса е за всички останали дали е рентабилно това да се случва във всяко училище? Дали самостоятелна форма на обучение за всички над 16.г.в. не би следвало да е платена и да се извършва в специализирани образователни центрове. На времето бяха вечерни училища .
Публикувано в Обща | Коментирайте

Изработка на инструментал midi, караоке и нотиране на мелодия

Здравейте.
През месец август имах няколко запитвания за инструментали на народни песни. Неведнъж съм обяснявал, че моите са с midi инструменти. При възможност, мога да добавя гъдулка или тъпан. Тъй като това е вид услуга, ще наложа някои рамки, които могат да се договарят при индивидуални поръчки от Ваша страна.
Какво имам предвид?

Листата с инструменталите, които съм направил е публикувана тук от мен.
Някои от тези инструментали ги има с обявени цени за 1 бр. в магазин.

При изработка на нов инструментал, който е публикуван в сайта, цената му ще е колкото и на останалите. Ако този инструментал е по поръчка на някой друг си запазвам правото да го продавам в бъдеще и на други желаещи.

Пакетна цена?
Ако заявите да получите няколко инструментала включващи наличните и нови за направа, можем да се договорим за по-ниска цена на бр.инструментал в зависимост от Вашите предпочитания и брой, срок за изпълнение, сложност на песента, мелодията.

Изработка на караоке

Мога да направя караоке по Ваше аудио и пример на песента, за която става въпрос. За целта ще ми е необходимо: аудио с пример на песента, аудио с инструментала на песента, както и текста на песента. Ако желаете да Ви направя инструментал на песен, а в последствие караоке с инструментала, ще е необходимо да договорим цена и за двете дейности от моя страна. Договарянето е индивидуално.

Нотиране на песен, мелодия

Всички нотирани от мен материали в този сайт бяха предоставени безплатно за използване. Нотирал съм и много неща за приятели, по тяхна заръка. Имал съм и много запитвания да нотирам това или онова хоро. Предложения да нотирам нещо по някакъв много стар и неясен запис, който даже е с забавяне и забързване на определени места, което е невъзможно да бъде записано на ноти. Всички подобни запитвания са индивидуални и по тази причина не мога да определя точна цена за това.

За всички тези услуги от моя страна, моля свързвайте се чрез имейл plamen.gerganoff@gmail.com или страницата ми във фейсбук >>

Публикувано в Обща | Коментирайте

Ново – юли 2020

Здравейте читатели на този блог!
Няколко месеца в изолация ми бяха достатъчни за да пренаредя в себе си някои основни неща.
Предоставените от мен материали свързани с музика и  музикална подготовка и самоподготовка ще бъдат достъпни, както и до сега. Ще уточня, че всички материали направени от мен си имат цена. Цените ще можете да видите в раздел Магазин >>   
Това касае – инструментали, караоке или нотни материали. На страниците тук съм поставил рекламни банери

на сувенири, които изработвам. Тези изделия и информация за тях можете да разгледате на https://gerganov.eu 
Това е единствения начин да финансирам поддръжката на gerganov.org

Публикувано в Обща | Коментирайте

За дистанционното обучение и някои конспирации

Обучение в електронна среда и дистанционно обучение според мен са две коренно различни понятия в образованието! Предназначението им е за съвсем различни таргет групи! Както и за хиляди други неща ги сложиха под общ знаменател и хайде да минава, че даже и законови реформи чувам!
Терминологията да я оставим настрана.
Обучение в електронна среда е най-приемлив термин с оглед форсмажорните обстоятелства, наложили подобен род обучение. Липсваше равнопоставеност между ученици, учители, училища,, региони и т.н., Равенство е основната философия на закона за образование чрез стандарти и подзаконови актове. Това поне държавната администрация трябва да осигури.
Някак си неусетно след края на втория месец изв. положение се заговори ,че това е дистанционно обучение. Дистанционно обучение е включено в закона за образование и има изрични уточнения, които касаят решения на ПС съвет на ниво училище. Тук е автономията. Училището приема на ПС този вид форма на обучение и възлага на преподаватели, пед. специалисти, екип рес. подпомагане, изготвяне на цялостна годишна програма и мерки за прилагане на дистанционна форма на обучение, както и вида платформа на която ще бъде осъществявано. В това число упоменаване групи ученици, професии и т.н. Какъв процент от придобитите знания чрез дистанционни занятия са минимум за изучавания предмет. Вида и начина на оценяване. Тестове, презентации и най-вече практически дейности удостоверяващи придобиване на практически умения на учащите. Последните са част от учебната програма, които не могат да бъдат пропуснати.

В действителност учителите си преподаваха. Учениците си учиха. Ама колко са били в диалог няма да обяснявам. Класен ръководител съм и не мисля да влизам в подробности. Мога да кажа, че хората си остават хора. Електронна или реална среда си е едно и също!
Отдавна съм констатирал, че в училище се пишат тройки за мълчание! Да, ама сега това мълчане се тълкуваше лошо от някои колеги! Искат активност от децата! Преди за тишина даваш 3.00, сега НЕ!
Лично за себе си ще кажа, че провокиране на активност в учениците е мн. лесно! Преподаване в извънредна обстановка, ел.среда не са ми амплоато. Аз обменям информация с децата. Процеса е двустранен и много се радвам, че се случи така за да оценя много неща и най-вече себе си. Дали ставам все още за учител?
Конспиративно е да се превъзнасят резултатите от края на учебната година като успешни или неуспешни. Защо?
Зашото системата на оценяване  е НЕсъвършенна, да не кажа ДЕмотивираща или дискриминационна!
Тук опираме до лична аргументация на отделния преподавател при оценяване. Това е част от мениджърските умения на преподавателя. Чрез обосновка на лична оценъчна скала да провокира ученикът да бъде търсещ и жаден за знания, не за оценка!

 

Публикувано в Обща | Коментирайте