Преподаване и оценяване по предварително мнение

Наскоро се сблъсках с този казус. Няма да го разказвам в подробности, но самото му съществуване и то доста често, вече е притеснително.
Предстои оценка на преподаватели, училища, директори, и подобен начин на поведение на оценяващите спрямо тях ще бъде окачествен, като несправедлив. Но спрямо учениците е, нали?
Никой учител не е застрахован, че няма да влезе в подобно мислене. Проблема е, че подобно поведение се проявява години наред без някаква серозна намеса свише. Превръща се в масова практика. Дори се стига до грозната сцена, преподавателя да търси съдействие, одобрение и подкрепа с изграденото му мнение от свои колеги.
Когато се говори за система, ето един подводен камък. Не са важни само заплатите на учителите. Важно е и до колко успяваме да бъдем човеци. Децата искат справедливост. Ако не можем да иградим усещането в тях, че преподаваме и оценяваме справедливо, значи не сме за учители.

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.