Годишен педагогически съвет, анализ и статистика

Приключи поредната учебна година. Годишен педагогически съвет. Чете се доклад-анализ /по образец/. В него се разбира, че всички учители са виновни за намаляване броя на учениците, увеличаване броя на отсъствията, намаляване на средния успех от НВО и ДЗИ и хиляди други бла бла бла бла.

Чакайте малко! Предполагам, че веднага в съзнанието Ви изплува лавината от новини за увеличение на учителските заплати?  За тях последно ще кажа. Те ще бъдат Увеличени чрез промяна на нормативна база чрез увеличение на стандарта за издръжка на ученик и ще се цели увеличени от 25-30% от 1 януари 2019г.
Сега ще си направя своя личен анализ за отделните графи, по които има какво аз да анализирам за своята си работа:
Намаляване броя на учениците – преподавам индивидуално обучение по гъдулка и народно пеене от 19 г. насам. През учебната 2017/2018 година преподавах:

 • народно пеене
  – 4 деца 8 клас / едното дете с ДЦП в инавлидна количка с 50% часове поради индивидуален план на обучение/
  – едно дете 9 клас / незрящо/ – тук методика се изработва от мен спрямо индивидуалните способности на ученика.
  – едно дете 10 клас с ДЦП – 98% увреждания, което не ми беше включено в преподавателския норматив. Детето е на индивидуален план и заяви, че ако аз не провеждам часове с него ще откаже да посещава и останалите.
  – 4 деца 12 клас
 • гъдулка – 1 дете 11 клас
 • ударни инструменти  – 1 дете 11 клас и 1 дете 12 клас/тези часовете от години няма кой квалифициран да ги поеме като външен лектор/

Тези часове бяха преподавателския ми норматив/часовете въз основа на които ми се заплаща/ Освен тях по мое лично желание и при настояването на ученици и родители провеждах часове:
– вокална група нар. песни – 1-5 клас, в която един час седмично в свободно време желаещи деца от тези класове идваха да пеем народни песни. Условията бяха , че няма отсъствия, оценки, но трябва да спазват правилата за поведение и изискванията относно изпълнението на отделните песни. Отказах да „сформирам“ група по програма „Този час“ защото времето в което всичко трябваше да се планира не бяха ясни-учебна програма, свободно време на учениците след приключване на часовете по дни, ограничението за участващи деца в различни клубове. Просто трябваше да изсмуча от пръсти нещо като програма на книга, което нямаше да има общо с действителността.
– фолклорна инструментална група – тук събирах ученици от 2 до 7 клас желаещи да свирят на гъдулка. Имам налични 6 бр. мои лични инструменти, с които провеждах по един час седмично с групата. Понеже ми бяха надули главата, че Елитни училища с по 1300 ученика били въвели „групово обучение“ по инструмент /без да се споделя информация за подробности/ реших да изпробвам и формирам някаква методика.
– едно дете народно пеене, с което работя от 1 клас. Талант направо. Носител вече на една първа и две втори награди от национален конкурс през последните три години, за която ми бе обяснено, че не може да ми бъде включена в норматива поради липса на средства.

В края на учебната година има подадени допълнителни три молби на ученици да работя с тях през следващата учебна година. Напуснал е само ученикът от 10 клас с ДЦП. Тук причината е, че той има близнак също с ДЦП, и двамата са в инвалидни колички. #Систематагиубива поради тази причина семейството взима кардинално решение за емиграция в чужбина. Имат и по-малко дете. Образовани хора с желание за реализация, но?!

2. Увеличаване броя на отсъствията. Сериозен и болезнен проблем. В началото на учебната 2017-2018 в РУО Враца ни събираха за да ни запознаят помежду ни в екипи по издирване на ученици отпаднали от системата. Обясняваха ни за единна електронна система в която ще имат достъп хората от екипите-учители, соц. работници и полицаи. Допълнително щеше да се разясни кой,как,защо ще попълва,ползва и предоставя информация на останалите. Имената на издиравните се оказаха, че са лица над 20 години, някои завършили средно образование самостоятелна форма в други градове!
Цяла година НИЩО! На 6 юли в устен вид разбирам, че е назначен колега информатик за работа със системата, която работела от два-три дни и въвеждали ученици от рискови групи защото приключва годината явно?! Като казах рискови групи, 25-30% от числеността на учениците ни са от рискови групи- самотни майки, сираци, криминално проявени, девиантно поведение, интелектуални затруднения, образователен дефицит.  10 % от всички ученици са със СОП с ТЕЛК решения. Това формира сериозен процент от около 150 ученика. В това число ще посоча един ученик, който с решение на ПС беше наказан с преместване в друго училище за над 200 неизвинени отсъствия и хулигански прояви. Решението беше отменено от началника на РУО Враца защото не сме използвали всички мерки за приобщаване на детето! Докато се мъчихме да приобщим „детенцето“ още един месец в който той не идваше на училище а и не му се пишеха отсъствия, същия съветваше други засегнати от отсъствия да си били платили където трябва, както правел баща му и нямало да ги пипнат и тях.

3. Намаляване на средния успех от НВО и ДЗИ.
Статистиката е
тема която е изключително болна за цялото ни общество! Защо?
Изичсленията на средния успех от випуск 2018 ДЗИ – по БЕЛ се сравнява със випуска 2017?!?! Видяхте ли уловка?
В сегашния випуск има явили се 52 ученика в предишния 56. В сегашния випуск са се явили и още 4-ма от минали випуски, които не са си взели матурата тогава. Те също влизат в бройката на Випуск 2018. Средния успех на тези 4-та е 3.50/условно говоря/ Според Вас намалява ли коефициента на целият випуск, които са се готвили под ръководство на учител за ДЗИ цяла година? В някои нормални държави оценката за работата на отделния учител по предмет е на база входно-изходно ниво на ученик, група, клас, етап-НВО и ДЗИ. По тази причина там има смисъл от индивидуално и групово порфолио на ученик, група, клас и учител по предмет!
НВО 7 клас. Болна тема на база 40 % рискови групи и деца със СОП! Защо?
Всички ученици 7 клас – 40 деца. 40% уязвими групи и СОП= 16 деца. Останалите 24 трябва да изкарат най-малкото 5.50 за да изравнят слабите резултати на 40%-те процента! Защо? Ако някой се е вглеждал в задачите по математика от НВО 2018 ще открие, че са доста сложни! Не искам да отбелязвам подробности, които колегите са ми споменавали , но математиката стана невъзможно усвояем предмет за голяма част от учениците в обикновените училища! Прекалено усложнен материал, увеличаване броя на часове, изисквания и разбира се това води до намаляване желанието за работа по този предмет у децата.
Всички програми които се „спускат“ по пързалката от МОН надолу са част от един пъзел, който отделните части не намират свръзка помежду си. За това и картината, която рисува нашата образователна система е неясна и крива.

Послеслов:
Увеличението на учителските заплати е споразумение, което е подписала тристранната комисия – синдикати, работодатели и правителство. Това са дългосрочни стратегии, които са част от акредитацията ни за член на ЕС. Увелицението на базовата заплата ще бъде към 1 януари 2019 г.
Стартова заплата на млад учител 920 лв. Минималната ще бъде 610 .
Опасявам се, че статистиката или по-точно стъкмистиката, която предоставяме ще ни изиграе лоша услуга. Защо? Защото цифрите подредени така, че да бъдат ясни и разбираеми за всички ще бъдат полезни и за децата и за поколенията ни. Иначе се залъгваме сами себе си, като се обвиняваме помежду си за грешки в които имаме най-малко участие. Защото сме просто изпълнители на чужди решения, без право на свое мнение и решения. Изключая Терминал 2!

изделия от https://gerganov.eu

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.