Как можем да тълкуваме оценките в училище?

Преди много години започнах да преподавам и тогава много  се чудех, като съм от другата страна на „бариерата“ как да си изградя система за оценяване? Система,  която да  е безпристрастна, точна и да не подлежи на обсъждане от страна на родители и ученици.

Сложните времена много усложниха ситуацията с оценъчната система на преподавателите, и в ден днешен сме свидетели на парадокси и куриози при които много мои колеги учители стават за смях, подигравки и … още нещо!

Училищата според спонсорите и протекциите трябва да се делят на:

ЕЛИТНИ   и „средищни“

Как можем да разтълкуваме оценките от 2 до 6 във всяко едно от тях?

ЕЛИТНО УЧИЛИЩЕ

Оценка /Слаб 2/

– Къде си тръгнало бе  дете без никакви финанси?  Кой ти е спонсора?  Не разбра ли, че само със знания не става? Кой ще ти плаща частните уроци, за да си оправиш двойката сега?

Оценка /Среден 3/

– Нищо не знаеш! Така няма да просперираш!  Дойде два пъти на частни уроци и… Не,  това ти е нивото! Ако се потрудиш и вземеш още някой и друг частен урок, мооже!

Оценка /Добър 4/

– Браво моето дете! Не се притеснявай за нищо. Баща ти толкова е помогнал на това училище, че ние сме му задължени да те направим ЧОВЕК!

/ и моля те недей да пишкаш във фикуса пред Дирекцията. Директора не се сърди просто става опашка след тебе/

Оценка /Мн. добър 5/

– Съжалявам дете мое! Може да си републикански шампион по този предмет, но при мен имаш пропуски. Не забравяй, че някой друг ти осигури спонсор за да отидеш и станеш първи. Все пак бъдещето е пред теб!

Оценка /Отличен 6/

Поради факта , че тази оценка е много трудно достъпна в елитните училища, носителите на отлични оценки са неизвестни, тъй като не ходят на училище за да се занимават с бизнеса на родителите си!


Средищното училище

Оценка / Слаб 2/

– Аз не мога да работя с такъв ненормалник, като тебе. Ти си олигофрен, малоумен, невъзпитан и  да знаеш ,че повече от Среден 3 няма да имаш за годината.

Оценка / Среден 3/

1. В края на срока/годината/ – милостиня за бедното сираче.

2. Текуща оценка 3 – Аз казах ли ти, че ще те спипам когато не си чел?

Оценка / Добър 4/

– Това е оценка, а не  мнението ми за твоите знания, ако искаш да се напъваш повече – кандидатствй в ЕЛИТНОТО!

Оценка /Мн. добър 5/

– Ако много си вярваш, че ще успееш замисли се дали имаш достатъчно финанси за ЕЛИТНОТО училище! Тук може и да си отличник безплатно с почти същата диплома!

Оценка /Отличен 6/

– Избирай! Отиваш в ЕЛИТНОТО училище,  но там ще си втори!

Публикувано в Герганов с етикети . Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.