Фън шуй по даскалски

Брадви от ДуранкулакИзтичат последните дни на ваканцията и за поредна година си задавам простичкия въпрос – Как ще се работи тази учебна година?
От години обществената нагласа спрямо учителите  е да им се намали заплатата до към 200 лв. за старшите и процентно по-ниска за тези с по-малко стаж.  През лятната ваканция да копаят канали, строят магистрали или берат реколта за да не седят без ангажименти и ядат хляб напразно. Може би се изхожда от факта, че пенсионери учители са с максимална пенсия 240 лв./+ вдовишки %/, живеят достойно с високо вдигната глава и не мрънкат.  След многократно тиражираното 10% увеличение на учителските заплати, като топ новина на „уговорка между синдикален бос и държавен бос“, аз се чувствам спокоен. Спокоен съм, че този процент ще покрие увеличението на тока, горивата, храните и облеклата. Спокоен съм, че обществото ще ме линчува безплатно ако си позволя да надигна глава за да искам своето, или напусна системата или държавата. Детето ми иска smartphone защото „всички“ имат, има предвид съученици.
-За какво ти е?
-Ами да си играя! Да ползвам интернет.
-На компютъра не стига ли?
-Ама те всички имат такива телефони. И се фукат!
Телевизора предаваше новини, естествено Ислямска държава беше най-подходяща тема за да зомбира и стресира, особено деца. Изведнъж ми изникна въпроса и го стрелнах към телевизора:
– А вашите деца мечтаят за АК47, вместо smartphone? Защото всички вие имате АК47?
Спомних си навремето като дете как всички имаха дънки от кореком, а майка ми /учителка/ не възприемаше да купува нещо, което го няма да магазина или да е на „черно“.
След няколко секунди чух въпроса:
– Тате, колко струва АК47?
– А тези американски танкове като идват, ще има ли война?….
Отзвучаваше някъде назад в шума на високото кръвно в ушите ми.
Оставаше ми или да се примиря с действителността или да вляза в новините като „Отчаян учител се хвърли от най-високият водопад на Балканския полуостров“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

2 Responses to Фън шуй по даскалски

  1. Не разбрах каква е връзката на заглавието с текста.
    Може би защото Фън Шуй се занимава с хармонизация на пространството, а в текста има социални и междуличностни взаимоотношения.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.