Живееш цветно…но мислиш черно-бяло

„Живей цветно“ е инициатива с която се запознах преди няколко месеца. Идеята и реализацията е на Лъчо и Тото от „Скандау“. Тото го познавам от 2009 и мога спокойно да кажа, че знам колко свестен човек е.  Инициативата е следната:
 Хип-хоп изпълнителите имат разрешение и подкрепа от МОН и Оргахим. Единте като ноу-хау, другите като финансиране. Договарят се с директори на училища за концерт в двора на училището. Преди концерта среща-мотивация с децата. След концерта – спортно състезание,футболен мач съвместно участие на изпълнителите и деца от училището. Според събраната сума от билетите спонсорите предоставят дарение боя с която да се боядиса я някоя ограда, я стая или др. нещо, за което така и не остават пари.

Гледам закачен един голям плакат за събитието. Виждам превъзбудени деца носещи билети в очакване на любими хип-хоп изпълнители. Виждам и смръщени погледи на колеги, изразяващи неодобрение на случващото се. Замислих се, че точно тези изпълнители са единствените от години насам, които се осмеляват да направят концерт в училището. Бунтарските им текстове, които включиха не бяха брутално цинични. Може би имат такива, но на концерта не представиха от тях. Разговорите, които провеждаха след концерта бяха чисто приятелски наставления от които родителите и учителите бихме имали само полза, ако знаем как да поднесем информацията.

Децата живеят цветно, а учителите мислим черно-бяло. Защо ли?
Ако знаех отговора, щях да бъда най-малкото философ! Спомняте ли си филма „Вчера“ …

 точно това отношение видях и на този концерт. Срамувах се, че съм част от възрастните. Един от тримата учители купили си билет. Черно-бялото ми мислене увредено от годините в „робство“ споменаваше друго. Войната между поколенията я е имало винаги. Сега обаче е изключително ясно Кой ще я спечели! Не е проблем системата. Проблем е мисленето на хората. Ако в днешно време някой иска да знае какво мисли,чувства и мечтае детето му, е нужно да се опита и поне малко да бъде запознат с музиката,филмите и „цветните“ неща в детските мечти. Ако възрастните не можем да оцветим живота си, то поне да не обезцветяваме този на децата ни.  

снимки от концерта>>

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Герганов, Елементът с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.