Дресура за деца – “Митът за дисциплината” на Алфи Кон | Книголандия

Източник: Дресура за деца – “Митът за дисциплината” на Алфи Кон | Книголандия

Какво говори това за нас – доколко ние самите сме хора? Вместо да помагаме на децата да следват своя автономен поток от мечти, желания, стремежи и интереси, ние го заприщваме, окупирайки вниманието им със захарчетата или камшика на преподавателя. Така извършваме престъпление с чудовищни размери: ние затръшваме вратата към необятното, към непознатия им, личен човешки потенциал (защото истински човешкото може да е само лично). Най-кошмарното в случая е, че тъй като децата не осъзнават какво губят, те не успяват да запомнят, че изобщо са го имали. Доколко нашата собствена човечност е потънала (безвъзвратно?) в лабиринтите на отрицанието и страха, залутана нейде там вследствие на целенасочена дисциплинарна обработка?

От известно време чета тази книга. Даже вече я препрочитам. Подобен род книги би трябвало да са основата на педагогиката в днешно време. Препоръчах я на колеги, приятели, ученици, родители. Не за да ги изпитвам, а за да достигне до повече хора написаното. В книгата не се дават готови решения и формули на поведение /което е най-честия въпрос зададен ми от колеги в случаи на сбивания между деца/, а разсъждения за същността и последствията от възпитателните действията, които всички възрастни прилагат към децата. Възпитанието на деца е изключително сложен процес в който взимат активно или пасивно участие всички по-възрастни.  Без значение дали са роднини, познати, неприятели или дори клошара, който всеки ден ти рови в кофите или наркомана, който гледа странно в автобуса.
Чета и се замислям, че разсъжденията ми са същите. Аз не съм от хората, които не споделят мнението си. В доста случаи е било в разрез с решението на обществото за наказание на едно или друго дете. Просто защото тези наказания са по-скоро за назидание на някои чрез рестриктивни мерки. Като цяло си имаме и институции, закони, експерти и пр. институционални механизми. Липсва най-важното. Ще го откриете ако прочетете тази книга.
Цената и е само 12.00 лв. >>

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Блог, Герганов, Елементът с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.