За технологиите и предприемачеството – началото

От настоящата учебна година 2017/2018 ми възложиха да преподавам „Технологии и предприемачество“. Презумцията е, че съм един вид предприемач, визирайки занаята ми с изработване на сувенири www.gerganov.eu
Вече се чудя защо се съгласих да го преподавам, след като се запознах с учебната програма и „сухата“ материя вмъкната вътре и претъпкана с термини от икономиката. Имали били предвид в общообразователната подготовка децата да учат ЗА предприемачестото. Ей така колкото да не са неуки. Идеята била да се предостави информация на децата с цел предприемане на собствен бизнес в бъдеще. Има програма за Технологии и предприемачество за специалности с икономика и бизнес. Там е основно практика.

Първи час.
Влизам в класната стая. Запознаваме се. Представям се с всичките си дипломи, специалности и дейности с които се занимавам. Предложих да направи същото всеки един от класа, като да си каже името, от кой клас е в неги и каква професия иска да работи.
3-4 минути след това влизат четири деца. Носят семки, бонбони и още нещо.
– Добър ден. Може ли да останем в часа?
Обръщам се към класа.
– Вие сте една бригада, закъснелите ще работят по-малко и ще искат същата заплата като Вас. Съгласни ли сте?
Към закъснелите:
– Изчакайте да свършат представянето и разговаряме с вас.
Останалите се представиха. Обръщам се към закъснелите:
– Приемете, че вие сте работници. Който и ще работодател да е на мое място ще ви посочи вратата и ще бъдете уволнени. При нас това се изразява в отсъствия и слаби оценки. Слабо оценените учители,работници, служители получават ниски заплати. Ако това ви харесва? Моля!
От целия клас едно дете си беше закупило учебника.
Каква професия искате да имате?
80% професионални музиканти
15% обсужващ сектор – фризьор, готвач, гробар,тираджия
1% IT специалист
4% са в търсене
При всичките деца се оказва, че  избора на професия е различна от тази на родителите.

Втори час.
Няма нито един закъснял!
Започваме преговор. Леле…! Ами, че то и за мен е голяма тъпня това! Как да си изкривя душата и да обяснявам, че е Страшно интересно и полезно? Описано и задължено по този начин. През предходната учебна година преподавателя е бил като непопулярна щатна певица в провинциално читалище преди 80-та година. Влиза в час. Пее си теорията.След , което:
– Правете сандвичи, яжте и си трайте.
Отварям един тест, който е правен предходната и обсъждаме термините и кое какво означава. Леееееееек интерес, но бързо се губи. Разбирам ги децата. Всичко от теста, което приложихме с примери от действителността пробуди интерес и дискусия. Отличих един-двама за бърза реакция. Имахме спор за това, какво е кондензадор? Наруших правилника със следното:
“ Който успее за три минути да влезе в уикипедия и прочете на останалите техническото описание и функции на кондензатор получава отлична.“
Едно момче се справи за по-малко от 2 мин.Някои даже и не се замислиха, че този интернет може да им е от полза.
Някъде в учебната програма четох, че е Препоръчително да има работилници, опитни полета и не знам какво си още за практическа дейност, която се явява 60% от дейностите. Да де, ама като ги няма?
Реално ще бъдем виртуални бизнесмени с презентацийки и още други бла-бла безполезни лиготии.
Или просто, ще разредим сухата теория  с иновации, които ние решим да правим? Купуваме една ябълка, лъскаме я, продаваме и т.н.
Тъй де! Нали се иска да предизвикам стартиране на собствен бизнес и инициатива.

Всъщност се сетих и за Елементът на сър Кен Робинсън. Би било интересно да им споделя абзаци от книгата му….

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Елементът, За технологиите и предприемачеството с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.