Проект „Без заплащане, отсъствия и оценки“

В началото на учебната 2017/2018 ми бе съобщено, че няма да е зле да организирам деца желаещи да пеят народни песни в една група по проекта „Твоят час“. Мислих доста как ще го осъществя имайки предвид, че пътуващите от села и квартали са доста. Обсъждах го с деца, родители. На фона на нова схема едносменен режим и 8/осем/ оавтобусни превоза през деня на ученици от квартали и села около Враца се замислих дали ще успея да намеря удобно време да събера на едно място деца от 2 до 7 клас желаещи да пеят народни песни. То са графици за модул спорт, графици на занималня, график самоподготовка в занималнята и т.н. Желанията на децата се оказаха разнородни обаче. Планираната от мен група пеещи деца беше около 6/шест/ Подадох прогнозната бройка. В последствие се оказа, че „някой“ друг прогнозно е попълнил в електронната истема повече на брой. Името беше „От извора“. Ако се изискваше просто да събера списък с желаещи сигурно щях да го докарам до към 25-30. Реално пеещите обаче „Изворно“ едва ли щяха да са повече от 2-3!
Реших да си направя екперимент. Определих два дни в седмицата в които по един астрономически час по време на занимание по интереси всяко желаещо хлапе може да дойде в кабинета ми, дали да пее народни песни, свири на гъдулка,тъпан или комбинация трите неща.
Реално се получи, че правилата са:
1. Посещението в тези часове е по желание на децата.
2. Никакви отсъствия, оценки и др. административно-процесуални тежести.
3. На мен не ми се заплаща, съответно мен ме търсят в уречения час ако желаят да пеят или свирят.
4. Уважават се по между си и се изчакват и изслушват, за да има време за всеки.
В края на м. ноември има 8-9 деца с постигнат различен репертоар от народни песни. Освен това 5-6 деца 3,4,6 и 7 клас, които започнаха да свирят на гъдулка просто защото им станало интересно, а и по-горните правила дават възможност да се „запишат“ или „отпишат“ без да им търси някой сметка. Откритието е едно момче 2 клас, който е с вроден усет за ритмика и се справя успешно с ударни инструменти.
Не знам този модел колко ще е успешен, но ми прави впечатление, че щом не е „задължително“ дадено занимание дава положителен ефект върху децата.
За жалост много неща с „Твоят час“ станаха „желателни“ защото общия брой деца от училище включени давал нещо. Май нещо пак не е както трябва?!

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.