Цената на успеха или успех на цената?

Тъмнина. Нощ. Не мога да спя. Тежи там в гърдите. Всякаш ей сега ще се пръсне оная пущина, сърцето ми. Глупости! Пак оня клин в главата ми, който набива въпроса „Ти свършил ли си си работата та да водиш деца на конкурс бе???“ Точно тези деца ги водих на конкурс и преди. Един и същ всяка година. Причините са много и са все положителни та да ги заведа точно там. Децата се стимулират да продължат да работят и да се представят. Да бъдат оценени. Да се борят за Първата награда.
Връщам мислено в предишния конкурс………..
II място народно пеене.
Пак беше същото. Отиваме, участваме и бързо бегом обратно защото има още какво да свърша до края на деня в школото.  бях донесъл купата на Европейските шампиони щеше да е „Уауууууууууу!Браво! Йееееее! Снимки за сайта!“/аз го администрирам/
4 точки в оценъчната таблица за участие в конкурси и….Нищо!
Септември детето с II място не е сред учениците ми за индивидуално обучение защото е 6 клас и има НОВ закон, стандарти, нова философия и бюджет!
Има?! Бръмбари в нечии глави!
Два часа седмично обучение не финансирано от системата. Защо? Защото детето застава очи в очи срещу мен и търси Даскала! Не поставят условия нито родители, нито дете, просто искат да се надгради обучението над II място! Как да обяснявам, че системата с цялата си „философия“ НЕ финансира това преподаване за тяхното дете. За други, Да, за него – НЕ! ТРябвало да я „лъжа“ тая „система“! Да!
Твоят час! Събирам 10 бр. минимум! В образованието децата са бройки. Описвам,обяснявам, лъжа, мажа, че точно тези деца искат народно пеене. Нищо друго. Тук се изчисляват и проверяват имена на деца, дали случайно не се дублират с лъжите на друг мераклия. И това за какво? За 600 лв бруто годишно- хонорар.
Отказвам, защото съм чвор и мразя да лъжа и залъгвам. По-добре без пари за да ми е чиста съвестта!
Работим. Учим песни. Развиваме гласови възможности и т.н. Усещането от миналогодишния конкурс ни носи напред. Детето настоява да участва пак. И друго дете настоява за подготовка за участие, абитуриент. ОК. Работим. Постигате изискванията на статаута и отиваме на конкурс.
Нещо ме гложди! Безмензурните песни да са акапела. Децата ги пеят на час, ама пред хора?! Психика на изпълнител как се постига на „сухо“??? На ужким! В училищни и други концерти не се вписват тези песни. Нямаме практика.
Ще кажете „Оплакваш се защото не се справяш.“ Не бе! Мисля практически. Дядо ми беше добиткар.=разбираше от животни. Казваше
За гледане и навици на животни да ми говори пастир, овчар, говедар, а не някой бригадир от комсомола!
Майната му на дреболиите. Репертоара е готов. Отиваме на кОнкурс.
Оказва се, че в деня на конкурса дефакто не мога да бъда командирован, защото съм назначен за изпитващ преподавател по Технологии и предприемачество/ценен кадър-единствен/
Родителите поеха разноските за транспорт и т.н. Участват децата. Пеят и греят с постигнатото.
По-късно разбирам оценките. Втори места и за двете. Ако щете ми вярвайте, не знам за какво са оценени?!
Едната майка ме попита „Първо място кой е?“ Не знам. Не ме интересува! Интересува ме, че Вашата дъщеря през годината загърби за репетициите ни – гадже/първо в пубертета/, приятелки, други съблазни. Искаше да постигне нещо повече с пеенето си. Нещо с което да покаже на Вас родителите : „Мамо, тате, вижте аз какво мога Сама!“
Другото дете е с ДЦП. Самостоятелно като мислене, интелект и желание за доказване,че може. МОже да пее народни песни. Не както и да е. А да се бори за оценка на конкурс. Не подаяние, че е Инвалид! Не, тя не е инвалид! Може да има ТЕЛК, има друго, което е в повече и се бори до край за да го докаже!
Прибирам се. Онзи клин в тила ми отново се забива с въпроса: „Бий си два шамара и гледай какво следва!“
Забрави за днес, чакай да те потупат леко за Браво, и следи задълженията, че току виж си забравил някой графа да попълниш от еуфория.
Това няма да ти го простят!

изделия от https://gerganov.eu

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.