Защо културата ни е бедна?

Защо не се финансира в култура?
1. Защото не са в листите на букмейкърите за залагания.
2. Никакви обществени поръчки-магистрали,саниране и пр.
3. Липса на политическа обвързаност и лоби.

Пореден протест. Този път на музиканти от съставите при БНР. Причината? Ниски заплати. Заплатите на всички музиканти назначени в състави: държавни или общински са ниски – от 560-до 650 лв. с клас. Изискването за да се явиш на конкурс в такъв състав е висше образование + доказани умения на практическо прослушване!
Защо са ниски тези заплати? Защото в подобни състави, без значение дали е държавна институция към министерството на културата или общинска, няма какво да се „усвоява“. Нито обществени поръчки, нито еврофондове.
Дори и да има спечелени Евро- проекти, обикновено те са „усвоени“ от приближени до „някой“ с НПО и част от музикантите може и да бъдат включени в частните инициативи на НПО-то, но не състава или институцията, и на парче.
Издръжката на съставите?! Държавни и общински ансамбли, Симфонични оркестри и пр. Това е толкова сложно още от времето на Т.Ж., че понякога общински сгради и зали в които се репетира тънат в нищета, а от оркестрантите се иска „просто да присъстват в културния календар“. Все едно е по протокол. На някои състави са осигурени „изключителни“ концертни турнета в страната в което се предвижда: пътуване – отиване и връщане -600 км, безплатно преспиване и 6 лв. дневни! Тези концерти са прогласявани и зрителя си мисли, че като плаща 10 лв. билет, онези на сцената са богати. Да, богати са, но само вътре в душите си! На техен гръб забогатяват „импресарии“ и мастити агенции с които има такива договори, че и Господ не може да ги развали.
Иначе за БНР подкрепяло протестите на музикантите! Да бе?? Кой определя бюджета, и защо си мълча през декември когато се гласуваше?
Щели да прехвърлят съставите от БНР към министерството на културата?
По-голяма глупост не бях чувал! Дават пример с Италия, че нямало нито един държавен оперен състав или симфоничен оркестър! Те не са имали и комунизъм. Имат и частна инициатива.
Държавата в лицето на БНР няма пари – 1 млн. годишно да издържа 6 състава!
Представете си, че ги закрият. Същите състави станат частни. При всички случаи БНР ще заплаща много повече за по-малко дейности, защото останалите дейности на вече частните състави ще е с чужди продуценти в чужди страни.

изделия от https://gerganov.eu

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.