Учителското презастраховане чрез престараване

Здравейте
Надявам се сте добре в състояние на изолация!
От началото на грипната ваканция си задавам един много прост въпрос:
Кой и как може да осъществи координацията между учителите по предмети за 5-12 клас?
Имаме програма за седмицата. Преподават се дневните уроци, задачи. ОК. В ситуация на преподаване в електронна среда Асинхронно – уроците не се преподават онлайн чрез видео-аудио връзка, а се посочват източници за четене, стр. от учебника и поставяне на задачи за домашно, липсва усещането за екипност на учителите. Поне, като класен р-л ще го кажа, изхождайки от ежедневния чат с учениците от класа ми и онези, на които преподавам индивидуално обучение!
Повечето преподаватели, както и в редовната форма в клас, влизат в определн клас, сипват си своята информация и са ЧАО! Въпроси, уточнения са от нивото “Вие сте тъпи и не схващате! Какви са тези глупави въпроси? В учебника всичко е написано.” Да, в учебника всичко пише, дори и абзаци за запомняне са оградени и подчертани. Тогава учителят какво трябва да върши? Ще го сравня с един моя случка. Отивам на поклонение годишнина от смъртта на близък. Свещеника пее опелото. След опелото обяснява, какво и как да разбираме, че е казал и изпял. Някак си ме успокои, че всичко е нормално и моите разбирания от чутото са верни. Не ми хвърля Евангелие, глава и номер и “Образовай се бе тъпчо!”
Всички са стресирани в преподаване в електр. среда. Учители, родители, ученици.

  • От учителите се очаква да са онлайн 24/7 с включена камера, усмивка и с костюмче в просторен кабинет подреден по фън шуй. Никой от учителите не е подготвен за допълнителната дигитална компетентност за боравене с технически устройства, която трябва да демонстрира че е овладял. Да сее  онлайн знания тип Уан мен шоу, Стендъп комеди и да засенчи даже някой сериал.
  • От родителите се очаква да вържат децата си, като коза в кошара, та да може “онзи/ онази” с 24/7 да включи фунията и да им налее знания. Да осигурят устройства. Компютър, таблет и телефон с неограничени минути за да може да има връзка на всички нива, в случай, че интернет връзката не се получи да се обясняват по телефона тригонометрични функции – нови знания!
  • От учениците се изисква да проявяват неистово желание за знания. Те са вързани нарочно на тази онлайн ясла за да учат! Карантината е измислена от световната конспиративна общност, за да седнат затворени и само да учат, учат, пишат домашно след домашно, есета /може и романи/ проекти с които да препълнят https://shkolo.bg с информация, че системата е перфект!

Рано или късно обаче преподаването в електронна среда ще приключи. Обикновените учители с отношение и разбиране към децата ще влязат с човешка усмивка в класните стаи. Ще бъдат същите човеци.
Опасни са другите! Които са безсилни да бъдат просто човеци. Ще започнат да се презастраховат, като се преставарат с нови знания, нови знания и пак нови знания. Двойни и тройни домашни. Тестове и незнам кво си! Без да се съобразяват, че за същия ден още два-три подобни вдаскалени са направили същото презастраховане. Ще пищят и крякат, че не им се пази тишина в часа! Че техния предмет е от изключителна важност и държавата дава пари за това, а учениците са тъпи и не го разбират. Накрая ще пишат тройки по милост. Ще го надякват на колегите и учениците, защото иначе ученици няма да има. Бюджет също!

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.