Защо българските музиканти се мразят помежду си?

Имам усещане, че от както започнах да свиря в детска школа тази омраза я усещам. Завист, пренебрежение. След като започнах да свиря на гъдулка още повече ми беше тикано в очите кого да обичам и кого да мразя и Защо, най-вече! Щом свиря фолклор трябваше да мразя класическите музиканти. Да не слушам поп музика. Кръчмарските музиканти “необразовани” с категории и сватбарските също бяха отричани. В музикантските среди се говореше за Ибряма. Като ученик си спомням, че имаше много участия около Плевен. Мои съученици ходеха с касетофони да записват. След което слушаха и вадеха Новото, което Агата беше изсвирил. Като се замисля? Създаваната омраза е на много нива! Образовани-необразовани. Кадърни-некадърни. Тези, които са били независими от системата, са обругавани най-много. Независимите Не са се молили на мастити композитори, аранжори, текстописци за трохичката. Не са били на колене в Дирекция Музика за някое договорче, я за турне, я за бачкане на морето през целия сезон в категоризиран хотел/друг вариант нямаше/ В по-късно време за отворен лист за Скандинавия.
Тази омраза се пренася и през поколенията. Още ми  горчи когато чуя “Аха! То в СМУ Плевен фолклор от кога имало бе!?”
Или “Тия ПУЦ-ве, които направиха и в Пловдив, Благоевград развалиха образованието по музика.” Ако не си учил хармония при Бицо или Здраво, не можеш да се наречеш музикант!
В последните години имам пред очите си една грозна гледка на оркестри по заведения. Там вече е война за територия. Подли номерца. Подбиване на цена. Накрая кръчмарите/не че са цвете/ им писне и си вземат един с лаптоп да им пуска аудио и оркестрите замразиха “лаптопаджиите”.
Това е само в България!Не съм чул някъде другаде да е така. Защо? Нали българите сме добронамерен народ? Каква култура е това?! Култура на глупостта!

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Герганов, Обща с етикети . Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.