За дистанционното обучение и някои конспирации

Обучение в електронна среда и дистанционно обучение според мен са две коренно различни понятия в образованието! Предназначението им е за съвсем различни таргет групи! Както и за хиляди други неща ги сложиха под общ знаменател и хайде да минава, че даже и законови реформи чувам!
Терминологията да я оставим настрана.
Обучение в електронна среда е най-приемлив термин с оглед форсмажорните обстоятелства, наложили подобен род обучение. Липсваше равнопоставеност между ученици, учители, училища,, региони и т.н., Равенство е основната философия на закона за образование чрез стандарти и подзаконови актове. Това поне държавната администрация трябва да осигури.
Някак си неусетно след края на втория месец изв. положение се заговори ,че това е дистанционно обучение. Дистанционно обучение е включено в закона за образование и има изрични уточнения, които касаят решения на ПС съвет на ниво училище. Тук е автономията. Училището приема на ПС този вид форма на обучение и възлага на преподаватели, пед. специалисти, екип рес. подпомагане, изготвяне на цялостна годишна програма и мерки за прилагане на дистанционна форма на обучение, както и вида платформа на която ще бъде осъществявано. В това число упоменаване групи ученици, професии и т.н. Какъв процент от придобитите знания чрез дистанционни занятия са минимум за изучавания предмет. Вида и начина на оценяване. Тестове, презентации и най-вече практически дейности удостоверяващи придобиване на практически умения на учащите. Последните са част от учебната програма, които не могат да бъдат пропуснати.

В действителност учителите си преподаваха. Учениците си учиха. Ама колко са били в диалог няма да обяснявам. Класен ръководител съм и не мисля да влизам в подробности. Мога да кажа, че хората си остават хора. Електронна или реална среда си е едно и също!
Отдавна съм констатирал, че в училище се пишат тройки за мълчание! Да, ама сега това мълчане се тълкуваше лошо от някои колеги! Искат активност от децата! Преди за тишина даваш 3.00, сега НЕ!
Лично за себе си ще кажа, че провокиране на активност в учениците е мн. лесно! Преподаване в извънредна обстановка, ел.среда не са ми амплоато. Аз обменям информация с децата. Процеса е двустранен и много се радвам, че се случи така за да оценя много неща и най-вече себе си. Дали ставам все още за учител?
Конспиративно е да се превъзнасят резултатите от края на учебната година като успешни или неуспешни. Защо?
Зашото системата на оценяване  е НЕсъвършенна, да не кажа ДЕмотивираща или дискриминационна!
Тук опираме до лична аргументация на отделния преподавател при оценяване. Това е част от мениджърските умения на преподавателя. Чрез обосновка на лична оценъчна скала да провокира ученикът да бъде търсещ и жаден за знания, не за оценка!

 

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.