Безплатно ли е безплатното образование?

Всичко, което съм чел за безплатното образование и предоставените възможности за деца до 16г.в. звучи изключително добронамерено, работещо и логично. И в закона и в подзаконовите актове всичко е идеално! Отговаря на стратегии на ЕС от всякъде. Като се започне от Лисабонската та до новата Европа 20-30.

Аз работейки в системата виждам някои подводни камъни, които са сериозна пречка за равнопоставеността на учениците в задължителна училищна възраст, както и за такива над 16 години.

  • Безплатни учебници. Безплатните учебници 1-7 клас на хиляди издателства звучат прекрасно! Но те не са усвоими на 100% ако не се използват помагала и др. материали, които пак са на издателствата, но са с едни високички цени ако ги сумираме за един клас по всички предмети! А някак си трябва да се закупят от родителите, а учителите нямаме право /по закон/ да събираме пари за каквото и да било!
  • Участие в състезания и конкурси. Постоянно ми се набиват в очите най-различни предложения за състезания и конкурси. От тях само нац. олимпиади са безплатни! Всичко останало, което е Препоръчано от МОН си е със сериозни такси, нощувки и едва ли са по джоба на всеки подготвен за състезание.
  • Безплатна самостоятелна форма на обучение. Самостоятелната форма на обучение трябва да бъде регламентирана в специален стандарт от МОН и то възможно най-скоро. Защо ли? Защото ученици в зад. училища възраст до 16 г. преминават в сам. форма по изрично посочени причини! Въпроса е за всички останали дали е рентабилно това да се случва във всяко училище? Дали самостоятелна форма на обучение за всички над 16.г.в. не би следвало да е платена и да се извършва в специализирани образователни центрове. На времето бяха вечерни училища .

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.