Ладуване

Ладуване( пеене на пръстени ) гадаене за щастие , драматизиран обичай с песни изпълнения, провеждан на различни дни през годината :

14 януари- Васильовден; Нова година ; Гергьовден – 6 май; Еньовден – 7 юли, и на други местно установени празници.

В бакър се се налива “мълчана вода”- налята в пълно мълчание.

Всеки който пожелае натопява китка с вързан за нея знак- пръстен, гривна или какъвто да е друг белег.Срещу празника а ина самия ден сутринта момиче или момче с живи родители, вади китките , а моми и жени пеят на отпевки, или наричат на гатанки.

През цялото време клатят “дървото”- голям клон от плодна фиданка, натопен в бакъра и накичен с ябълки, цветни ленти, китки здравец, низи пуканки, като напеят пръстените, ритат бакъра да се излее водата и всички си взимат от пръснатия под бакъра ечемик.Слагат го под възглавницата и какъвто сън сънуват, такъв ще шм бъде късметът през годината.Ладуването започва и завършва с хора на песни.

Повсеместно в страната обичаят е прикрепен  към летния календарен цикъл /  най-често към Еньовден/,  но в Врачанско е адресиран към разгърнатия обреден комплекс на традиционната нова година, посрещана на Васильовден. Нарича се „Бръшленкьо“ и е характерен за празничния живот на населението от полупланинските  и планински селища на региона. Рано сутринта на този ден млади момичета на женитбена възраст се събират на група и отиват из планината да берат бръшлян. От листата му те кичат т.нар. „бръшлен китки“, които потопяват в котел с мълчана вода, оставят то  да „нощува“ под звездите, а на сутринта  изваждат по обреден начин китките и гадаят по тя за здраве и женитба.

Публикувано в Обреди и обичаи с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.