Китарата на Джими Пейдж или Gibson 1275

Историята на това изделие е простичка. Преди години един клиент /няма да споменавам имена/ ми пише в имейл дали мога да направя Gibson 1275 по снимки, които ми е изпратил. Обичам подобни предизвикателства и започнах. Реших да снимам всеки етап от изработката и. Предварително знаех, че не може да се стигне до идеална точност на детайлите, защото са изцяло от дърво и голямата част от изпилването им е на ръка, което предполага процент грешки. Предварително казах на клиента, че ако не се получат нещата няма да ми плати изделието.
/извинявам се за лошото качество на част от снимките, но са снимани с телефон от нисък клас 🙂 /
Избрах подходящо парче дъбово дърво и започнах да го изравнявам до желаната дебелина.  

 

След този етап копирах умален модел на формата на тялото на китарата и го изрязах.
  

 

Получи се горе-долу желаната форма и продължих с ръчно изпилване на формата.
   

 

Подготвих и детайлите,които трябваше да се добавят. Тъй като работата беше “копиране на око” се стремях детайлите да бъдат максимално точни на оригинала.

 

След това ги оцветих и приготвих за монтиране до окончателен вид.
    

 

Постигането на желания цвят червено беше трудно, защото се смесваха два вида акрилни бои – червено и черно. Малките детайли оцветих по оригиналната снимка с дорисуване на всички възможни елементи,чертички и точици.

Залепването на всеки един детайл беше бавна и доста прецизна работа в сравнение с изработването на другите изделия, тъй като го правех за първи път и всяка една малка грешка щеше да ме върне в началото на изработването. Детайлите бяха прикрепени и залепени.
   

 

Тогава се замислих, че една подобна китара не може да се предложи без да е на подходяща стойка. Измислих формата / различна от стандартните стойки за китари/ Главното беше да придържа сувенира към поставката и да не разваля стила на изделието. Добро или лошо – това измислих.

 

След окончателното засъхване на детайлите/2 дни/ поставих и струните. Като единственото нещо, което не беше от дърво бяха ключовете. Толкова тънки дървени клечки не можах да направя. И всичко беше готово. Клиента разгледа снимките на готовия сувенир. Цената му беше висока и се отказа от поръчката. Може и да не съм се справил? Не знам! Вие преценете.
Благодарение на този факт имам във витрината си Gibson eds 1275 – емблематичната китара с два грифа на Джими Пейдж.
P.S. Разказвах тази история на приятели и един ми каза:
– Чрез CNC рутер всеки може да ти направи по-добро копие. Ама по твоя начин не знам колко хора биха се наели?

    

 

 

 

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Gibson eds 1275, Блог с етикети , . Постоянна връзка.