Облаците в образованието ни

Преди месец ми препоръчаха да се запозная по-обстойно с подробностите около използването на Офис 365 в образованието. Термина „облак“ се подчертаваше и акцентираше. Бях го чувал или чел някъде и това определено предизвика интереса ми. След доста самообучение и четене, гледане на записи на онлайн обучения на колеги в www.teacher.bg по темата стигнах до извода, че има нещо сбъркано в цялата система.
Първото, което изчетох и честно казано се зарадвах, че е на български и би могло да е приложимо в нашето училище беше инфото за Офис 365 за образование >>
След като отворих информацията за опциите, които предлагат и рекламират за ученици се втрещих! Рекламното видео за One note е от youtube.com! Не, че е лошо, но защо Microsoft рекламират цяла нова „затворена“ система чрез видео платформа на конкурента си? Google е собственик на youtube.com.
Ето и видеото:

Некомпетентен човек по темата с просто око ще схване, че вида компютърна техника който показват за използване го има в малко училища в България!
При сериозното развитие на Linux и програми под open source в световен мащаб и най-вече в образованието, сега се срещам с неща несъответстващи по между си.
Какво точно?
България и в частност МОН от 2003 г. насам започват заплащане на сериозни суми на Microsoft за използване на продуктите им. Офис, сървър, лицензни ключове за всички компютри, които се използват в училищата и пр. екстри, които са хубаво нещо, но трябва да имаш хардуер. Поддръжката на хардуерза незапознатите това е всичко, което е сложено в кутията на компютъра Ви.
Обновяването на компютрите по училища е средно на 5-6 г. чрез обществени поръчки на база „най-ниска цена спрямо конфигурация-качество“. Или ако трябва да го обясня както на детето ми. МОН плаща да се излъчва шампионската лига на Full HD, но да го гледаме на портативния телевизор за вилата.
Да се върна на Офис 365. Отворих и предложението за учители. One note! Ще попитам колко от Вас го ползват? Никой от колегите ми не споменава използването му в образованието! Не чувам и колеги от други училища в града да се хвалят с „ползите“ му.

Проверих си регистрациите и влязох в акаунта си в Офис 365 предоставен ми от www.teacher. bg.  Предполагам ще издам някоя държавна тайна!

Затворената структура е толкова затворена, че ми трябваше месец за да разбера адже ба за какво иде реч. То бива секретност ама имам чувството, че съм част от „Цифрова крепост“ на Дан Браун и по-точно Смитсоновия институт. Предлаганите продукти, които ме интересуваха бяха:

 • One drive – 1 TB пространство за файлове с възможност за избор на нива на споделяне, но липсва опция за вграждане, или ще я разбера при някое обучение ако го платят.
 • Video – качване на видео-файлове във всякакъв формат с възможност за вграждане, но може да се гледа само в затвореното пространство на „облака“. Да подчертая, че структурата на „облака“ от МОН надолу все още се изгражда. Това означава, че всички учители и ученици ще имат служебни имейли, с които ще ползват тази предплатена хубавиня и ще общуват помежду си.
 • Site – Абсолютно нищо не схващам на какъв принцип работи сайта под този скрипт. Не да го създавам или управлявам! Да го използвам! МОН ще имат ли пари да плащат на администратори за да управляват тази сложнотия?
 • Sway – едно приятно приложени, което е направено с мисъл. Удобно и практично. вижте го >>  или да го вградя направо

 • yammer – частна сигурна социална мрежа за работа в екип. Плтаформата все още е в разработка. Има мобилно приложение в google play. Всичко е на английски. След като се регистрирах и влязох видях, че го използват още 4-5 ентусиаста като мен. Явно пратени от любопитство. От 80 000 учители в една корпоративна фирма в България, 5-6 човека! Йооооооооооооооооооо! И замръзнах! Ами да!
  – 40% от колегите се правят, че са за гъби и без това чудо.
  – 30% не отговарят или връщат обаждане по служебния си БЕЗПЛАТЕН телефон на шеф, когато са извън училище.
  – 10 % се разболяват от най-неизвестната болест, за която се налагат изследвания и в NASA.

Моето заключение е , че се плащат неимоверно много пари за нещо, което няма как да използваме. Изисква се да бъде функционално. Но при създадената схема няма как да бъде такова. За успокоение ще Ви споделя сайта на www.nasa.gov

 

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Майстор на сувенири - https://gerganov.eu Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Герганов, Елементът с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.