Учителски сбОр 2016

На последния Педагогически съвет бях из между седем колеги, които бяха гласувани да участват като делегати в Национален учителски събор „Мисия учител“ организиран от МОН. Предварителната информация беше оскъдна. Спомена се, че делегатите ще имат възможност да общуват директно с експерти от МОН и да поставят наболели въпроси относно учебни планове, стандарти, обществен съвет, стратегия, които трябва да ги има налични на 1 август 2016, когато влиза в сила новият закон за образование.
Какво се случи в действителност?
19 юни 2016 неделя / деня след Черешова Задушница/
Организирано групово тръгване от Враца в 6.00 с автобуси.
8.00 пристигане на паркинга на Арена Армеец. Размотаване по празния паркинг и обсъждане на  вчерашните мачове от Евро 2016. У всеки се усеща лека досада от ситуацията в която се оказваме като учители.
8:40 навлизаме в зоната за сигурност, чекиране и т.н. Служители на частна охранителна фирма ни оглеждат от горе от горе и ни пускат.
Лелееееееееее …Зала Армеец! Провинциалният даскал е впечатлен!
На влизане във фоайето ни посочват с усмивка къде и какво да получим. Хартиена торбичка с : луксозно експозе на закона и стандартите, тефтерче за записки и химикалка.
На следващия щанд: сандвич/е и бутилка мин. вода. Следва „Гледай баджа и търси дестинацията“

Сцената строена звучи фон. Само между празните блоков се озъртат яки момчета от НСО в лъскави костюми.

От тук нататък до 11.00 беше едно сновене между залата и терасата. На терасата беше за пушене. Леката досада в масата пушещи учители на терасата прерастваше в откровено недоволство. Имаше колеги от най-отдалечени райони, които са тръгнали по среднощ и ще се приберат по среднощ след което трябва да са на работа в понеделник.
11:00 Залата пълна. На партера се задвижват момчетата с костюмите и разбираме, че се появяват „домакините“. Министър, Президент, Кмет на София, депутати и…обкръжение.
Обкръжението на подобни личности винаги ми е приличало на мухите около едно животно, което се движи в стадо. Всяко животно в стадото си има собствен рояк.
Минута мълчание докато се настанят и се появяват 40-50 деца с каба гайди, подреждащи се за откриване на Събора.

След това изпълнение гръмва химна и чинно ставане на крака.
Последва протоколно даване думата на Президента, Кмета на София и поздравителни адреси от Парламент и Правителство.
11:40 Министъра на образованието започна словото си. Някак си се почувствах делегат на 52-я конгрес на БКП и слушам словото на Другаря Тодор Живков. Излизащи от залата нямаше. Множеството очакваше съществена информация за Важните неща. За съжаление всичко беше в експозе и някак си „около“. Беше натъртено, че в понеделник на 20 юни 2016 ще се подпише КТД с 10% увеличение на учителски заплати!
Неточно и подвеждащо за медиите! Казано на този форум в този контекст от Министър на образованието без изричната допълнителна информация!
Учителските заплати в условия на делегиран бюджет /валиден за цялото ни образование в момента/се формират от броя на учениците. За всеки ученик се получава издръжка, която се актуализира на всеки три месеца. Ако има напуснали ученици, училището губи средства от издръжка.
Накратко, в което и да е училище за да се използва 10% увеличение записано в КТД, трябва да има увеличение на прихода, т.е. увеличаване броя на учениците или намаляване на броя на персонала. Може и двете. Оцелелите учители ще се бият в гърдите с 10% увеличение.
Появиха се водещите Рачков и Мария. Готини, но на сериозен форум , както беше представен този, да водиш като в Господари на ефира си е халтурно. Скечове, вицове, подмятания. Недопустимо!
Иначе приятна изненада беше участието на Формация „Легендите“


Последва словото на зам министър Деян Стаматов. За мен той е единствения човек, който е от йерархията и е в състояние да назове проблеми и решения с истинските им имена. Той се е нагърбил /както сам каза/ да комуникира с хората поставили над 2000 въпроса на платформата на МОН относно новия закон, стандарти и планове. Тук се обърках! Как така си зам. министър и не можеш да ползваш сътрудници за това нещо? Експертите с какви компютърни компетентности са при съотношение на познаване детайли на закон и подзаконова база и имейл контактуване с питащите? Та да се стига зам. министър да обслужва тази информация?
Както той сам призна, ще навлезе в детайли и ще повтори казаното преди него. Да, и стана безинтересно! Нищо конкретно в този вид изказване не беше полезно за никой в залата.

Последва ново изпълнение на Легендите. Залата се изпразваше. Движението беше почти като в мравуняк, но някак си не се завръщаха толкова колкото излизаха.

Водещите даваха думата на наградени учители в различни области. Идеята на събора беше друга. Тези учители говореха важни и съществени неща, но какъв беше смисъла? Имаше ли полза от това? Утре някой Админ скрит зад бюрцето си щеше да решава съдбата на цели специалности, учебни предмети чрез редуциране на хорариуми и пр., което си мислехме, че ще се дискутира на събора.

Изказванията натежаха и във времето! Обявено бе, че ще приключи в 13:30 и залата трябва да се освободи един час след това.
14:30 горе-долу е приключило. Не знам със сигурност защото не издържах.

На излизане от залата имаше представители на Национална мрежа на родителите

Раздаваха това

 

 

 

Подминах ги, но пък ги намерих в интернет!
Паркинга гъмжеше

Минавайки покрай автобусите забелязах колеги /с баджове бяха/ да носят големи пакети покупки от МОЛ, JUMBO и други вериги магазини. Явно бяха комбинирали нещата с шопинг!
По време на пътуването си спомних част от изказване, че Събора на учителите ще е на всеки две години.
Ако ще е така, да го обявят, че ще е на всеки две години в неделята след Черешова задушница!
Нищо лично, просто по-точно ще се ориентира гилдията!

 

 

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Блог с етикети , , . Постоянна връзка.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.