Защо няма пари за заплати на учителите?

Неделя сутрин. Пия си кафето и си преглеждам електронната поща. Бюлетин на www.teacher.bg

и чета:

 1. Облачните платформи за преподаване – най-съвременната форма на обучение! – накратко, Виваком предвиждат „облачно пространство“ срещу заплащане. Месечна такса, която да плаща всяко училище. На въпросното „облачно пространство“ да се предоставят образователни услуги на учениците. МОН има сключен корпоративен договор и с Microsoft за Office 365  , което е също „облачна система“. За сумата на договора няма да се зазъбваме.
  Виваком преди години сключиха корпоративен договор с МОН и с всяко училище поотделно и въведоха служебните телефони. Безплатни разговори в групата и добри проценти за ръководители на нива училище, дирекции и пр. Реално от всичко това обикновения учител получава служебен „телефон“ – апарат от 1 лв. и безплатни разговори с колегите си. Таксата му се поема от училището. По форумите колеги пишат, че в някои училища директорите внасят като дарение сумата за отстъпка, която им предоставят от Виваком.
 2. Образователно уебприложение „Умни дечица“ – презентиране на уебприложение насочено към деца от детски градини. От практиката си знам, че колкото повече караме децата да забождат носове в екраните, толкова повече ги губим за реалния живот. Та в тази посока не знам как ще се изкажат родителите по въпроса: Съгласни ли сте детето ви в детската градина да бъде обучавано на таблет?
  Задачите ще му задава учител пак от таблет в същата стая. Нещо не схващам? Какъв е смисъла на този вид обучение? Или може би печалбата от закупените от детската градина електронни устройства е лобито, което ще притисне учителите да внедрят новостта? На по-късен етап по един психолог на дете няма да е достатъчен!
 3. ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ светът не започва и не свършва с нас!
  От статията става ясно, че парите за тази оперативна програма са спрени защото има неясноти. Не се знае кой пие и кой плаща! Много дълго време слушах едни гръмки изказвания относно тази програма. То и учителски Сбор ни сбираха да ни убеждават колко всичко е идеално и няма как да не сме доволни!
 4. С колко всъщност се увеличават учителските заплати и къде?! – много интересна извадка от изказвания и мнения на колеги от форумите относно заплатаите ни! Заплатата на учител в което и да е училище се определя от броя на учениците. Ако съотношението ученик учител е 10/1 според формулата за издръжка на ученик, тогава учителят в това училище може да разчита на по-висок от обсъждания за страната процент.
  В това отношение на мен и колегите ни беше заявено, че ще се прави икономия по следния начин /преподавам индивидуално обучение – гъдулка:
  – Имам да подам 8 часа лекторски. В същото време се оказва, че има 2 часа в които са ми отсъствали ученици , които не са ми от лекторските часове. Тези часове ще бъдат намалени от броя лекторски за месеца. В този ред на мисли ще кажа, че ако събера моята заплата с директорска средностатистически двамата с директора ще взимаме по 1200 лв.

  5. Училището трябва да обучава и да възпитава!  – статията е ясна. Всеки колега в страната би казал, че е съгласен с това, но какво от това? Нещо ще промени ли системата? Системата е блокирана от години и от всички възможни страни. Родителите изпращат децата си в училище за безплатно образование до 16 г.в. В доста случаи обаче се оказва, че изпращат децата си за „отглеждане“ в училище! Авторитета на учителя е една много обсъждана тема. Авторитета е свързан и с казаното между родителите в къщи по време на вечеря: „- Маани таа бе! Ша зема да ида утре и ша и е… пред целото даскало!“ Как синът иска после да уважава този учител, след като „ментора“ му показва друго? В по-късна за децата възраст е някой главатар на улична бандичка или дилър. За последния обикновено много хора по веригата знаят, но мълчат и са страшно изненадани, когато този факт стана обществено достояние!

  6. Денков: Има сериозни проблеми с ОПНОИР!  Сериозни нарушения в ОП „Наука и образование за интелигентен разстеж“ Изказано мнение на министъра и предприети мерки и действия. Програмата е за 1.37 млрд. лева 2014 – 2020. Има три преоритетни оси. Мисля, че корупционния скандал е, че осите са станали окръжности от фирми, фирмички и интереи на всеки друг но не и простия учител със 700 лв. заплата!
  7. Кунева: Мисля, че успях да стабилизирам системата!  – Няма да е първи или последния министър, който да се мисли за Бог! Стабилизираха са само и единствено хората от нейното лоби. Както е казал народа „Сит на гладен не вярва!“ Всички софийски експерти, които не са си подавали носа от София през последните 20 г. и „реформират“ само и единствено спрямо стстистически извадки се кланят и козируват на поредния министър. Бог високо цар далеко!
  8. Ваканция заради аварията на „Топлофикация“- София

  Страшна новина за национален портал за образование. РУО София дали няма сайт, който да е цитиран в сайтовете на засегнатите училища? Ох забравих! София е българия /нарочно е смалка буква/.

  9. В трети клас – столове, в осми – картечници…!?  Леле каква беля станалаааа?! В провинциалното училище в което съм се случват по 3-4 такива на ден. Но нас не ни излъчват по националните/Софийски телевизии! Пазят ни да не влзем в новините, че ще остане някой учител без работа за издаване на служебно-фирмена тайна.

  10. Синдикат „Образование“ за статута на професията В САЩ термина „синдикат“ е наречие за престъпна организация. Има се предвид, че се натискат работодателите в отделните сектори за уж придобивки на работниците, но в същото време се притискат и манипулират и работниците и в цялата тази кажа печели единствено върхът на пирамидата на синдиката. Общо взето най-щастлив се чувствам когато ми се обяснява нещо с проценти и средно-статистически данни за сектор със 100 000 служители на територия от 11 000кв. метра. Ако приемем, че министъра има зам. министри за съпруга, то синдикатите /всичките/ са му любовници!
  След учителската стачка през 2007 съм свидетел на нови неща спускани на парче и на юриш в последния момент преди крайния срок за изпълнение. Претоварване с административни задължения спрямо учителите, които ама много сериозно влиаят на качеството на преподаване! Видиш ли онези от Олимп не знаели, че учителите /особено в Прованса/ изкрейзвали?! Та затова щели да ни пращат на психиатър. Може би, че вече няма достатъчно психолози?! Е то и те са видяха в чудо с казуси и административни глупотевини. Не е важно да си свършил нещо, важното е да си го описал надлежно, прономеровано и прошнуроване в картотечката, та при  евентуална проверка да сме изрядни.

  11. Защо партиите заиграват с учителите…!?  Защото каквото се изговори от тях се приема от обикновения гражданин за изпълнено и видиш ли какво има да се оплакват учителите?! На всеки 2-3 месеца в новинарските емисии съвсем целенасочено се вкарва Новина за увеличение на учителските заплати. Като под сурдина се споменава, че не се работи на пълен работен ден, че и ТРИ /3/ месеца отпуска! Леле майкооо! Иди обяснявай, че нямаш сестра! Подписал съм и декларация, че няма да публикувам данни т.е. нямам право да публикувам фиша си за заплата и да удостоверя, че не е 1200 средно-статистически погледнато от някои джурналя.
  На политиците предлагам да сменят стратегията преди избори. Да казват, че ще вдигнат помощите и придобивките на циганите. Ще затварят все повече от тях в гета и ще им осигуряват безплатен ток и вода. На учителите без да бият тупана – кебапчета и бира. Може и без попфолк. Ние можем и да свири и да пеем и да танцуваме. Хора сме бе. Ние си правим децата. Не са от инкубатор.

  Ако някой все пак си е отговорил Защо няма пари за заплати, Поздравления!
  Интересът клати феса! Смятам я турска поговорка от периода на упадъка на Османската империя. Корупцията и шуробаджанащината в отдалечените части са властвали. Отсъствието на държавността е заместена от местно управление на въоръжени бандитски групи /от смесен произход/ плащащи данък на Падишаха за управление на територията.
  Някаква разлика?!

   

За Пламен Герганов/Plamen Gerganov

Преподавател по гъдулка и народно пеене. Завършил съм : СМУ "П. Пипков" Плевен 1987 АМТИ Пловдив - 1993
Публикувано в Герганов, Елементът, Обща. Постоянна връзка.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.