Коледа и Коледуване

КОЛЕДА — 25 декември, денят на зимното слънцестоене, с който се отбелязва началото на астрономическата нова година.  Един от най-големите и най-трепетно очаквани празници в зимния календарен цикъл. Веднага след Бъдни вечер/ наричана още Малка Коледа/ след полунощ млади мъже на женитбена възраст, организирани в коледарски дружини и разпределени по махали, тръгват на своята обредно-церемониална обиколка по домовете из селото. Те поднесат  на стопаните им своите словесни и песенни благослови за здраве на членовете на семействата им и за тяхното лично и стопанско благополучие.Коледарските песни са с величален характер. В тях се пее за хубостта на момата, или на малкото детенце,за трудолюбието на овчаря, за многолюдната челяд. Коледарите са облечени в зимно  традиционно празнично облекло, наметнати са с ямурлуци, на главите им — кожени калпаци, украсени с цветни китки и обнизани с пуканки или  бръшлянови венци.Всеки от тях носи  направена от дряново стъбло коледарска  тояга, наричана по различен начин: коледарска гега, чучумага, кофръжалка или кофръжица.Главатарят на обредната група, наричан още „благословник“, носи със себе си т.нар. „коледно дръвце“  / най-често от дрян/, по което момите в къщите завързват дарове за тях— кърпи, чорапи, влас кълчища и др. Освен тях коледарите получават от домакините и специално омесени за тях краваи и коледарски колачета, които нанизват по тоягите си.

Коледуване – зимен обичай за плодородие, здраве и щастие. Произлиза от римската дума – calendae-първите дни на месец януари, когато са се извършвали обреди за плодородие и благополучие през годината. На Бъдни вечер, чета коледари предвождани от статеник , празнично облечени, посещават домовете с песни и благопожелания, изпълнявани антифонно от две групи певци. Коледните песни се пеят живо и тържествено. Коледарите влизат и излизат от дома с нарочни песни. Статеникът на изпроводяк казва скороговорно дълга коледна благословия, изпъстрена с хумор, в която покрай традиционното съдържание проникват отгласи и лека сатира на съвременнестта.Коледа завършва призори на чешмата с хора на коледни песни.

На Бъдни вечер се приготвя “бъдник”-дърво , с дупчица в единия край, което се слага в огнището и гори бавно през цялата вечер. В някои места се гадаело на “бъдника” и по него се познава каква ще бъде годината. Ястията които се приготвят на Бъдни вечер са постни 5,7,9 на брой, но всичко което е било на масата е имало символичен смисъл. Чесън , сушени плодове , пълнени чушки с боб , постни сарми , орехи и др.

Публикувано в Народни песни с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.